Wij vroegen Guido, Interim, Program & Project manager, en deelnemer aan de Jaargang 2018 - 2019, naar zijn ervaring.

"Ik deed mee aan de jaargang uit nieuwsgierigheid. Ik had zin om weer met mijzelf aan de slag te gaan en deze jaargang werd mij aanbevolen.  

De kracht van dit "programma" is dat het bedacht is rondom de seizoenen. Je komt 4 keer in het jaar voor 24 uur bij elkaar. Daardoor kom je er elke keer bij terug, en dat werkt als een soort reminder aan jezelf. Zo voorkom je dat je er één week heel erg mee bezig bent en het daarna weer vergeet.

Het werkte fantastisch om even "van de wereld" te zijn; telefonisch niet bereikbaar en in hele basic omstandigheden in een fijne omgeving in de natuur. Daardoor kun je de focus op jezelf hebben, op jouw proces en je medecursisten. Daar kom je niet zo aan toe in de dagelijkse drukte - even bewust stilstaan.

Gedurende de dagen nemen de facilitators jou mee in het proces. Er is een behoorlijke mate van vrijheid, maar de oefeningen en deelmomenten met elkaar zijn krachtige instrumenten die ervoor zorgen dat je in 24 uur ook echt aan de slag bent, en zowel individueel als met elkaar en van elkaar leert. Wat mij het meest is bijgebleven is dat ons werd gevraagd om ons eigen ik als jong kind bij de hand te pakken en mee de natuur in te nemen. Ik heb toen ervaren hoe ik als klein kind de wereld in stapte en me opstelde in een spannende situatie. Dat was fascinerend.

Ik ben me bewust geworden van mijzelf, wat ik wil en wat er speelt. Ik heb geleerd en ervaren hoe de ritme van de seizoenen werkt en dat ook voor mij kan werken.

Ik geloof dat iedereen dat een keer moet doen: even stil staan en ijkmomenten nemen om te kijken waar je staat. Je bewust worden van de natuur, jezelf, stiltes. Er zit zoveel kracht in om met jezelf aan de slag te zijn onder professionele begeleiding; je wordt echt getriggerd om kritisch naar jezelf en je ontwikkelproces te kijken en daar iets mee te doen. Ik denk persoonlijk dat je daar wel voor open moet staan en de moed moet hebben om met jezelf geconfronteerd te worden. Als je daar bereid toe bent, dan is het de investering absoluut waard."

 

Back to overview