Begin maart hebben zes aspirant facilitators een belangrijke stap gezet in hun ambitie om zelf trails te faciliteren. In De Stal op het mooie Kaageiland werden we in twee dagen voorbereid op een rol als (co-)facilitators. Wat heeft jou geraakt in je eigen trail? Waarom wil je zelf trails gaan faciliteren? Wat breng jij als toekomstige facilitator? Dat waren enkele vragen waar met elkaar naar op zoek gingen. En natuurlijk naar het geheim achter het proces van de FNL trail waar ieder van ons zo door is gepakt.

Zelf denk ik nog regelmatig terug aan die mooie momenten van m’n eigen trail in de Okavanga Delta. De natuur die je stap voor stap verder bij jezelf brengt. De dieren die je ’s nachts uit je slaap houden. De overgave aan de grotere krachten en de aandacht voor de kleine bijzonderheden. De groene salamander die je toefluistert dat je een beetje relaxed moet doen. Dat gevoel dat wil je weer ervaren en doorgeven aan anderen.  

Onder leiding van Erna ter Weele en Robbert Jansen hervonden we in De Stal al snel het trailgevoel. Wat is het leuk om van elkaar te horen wat de trail met jou heeft gedaan. Ook de life stories kwamen aan bod. Vandaar zijn we stap voor stap gaan bouwen aan onze eigen trail. Hoe ziet deze eruit en met wie? Ook niet onbelangrijk: hoe ga je deelnemers overtuigen om met jou mee te gaan? Gelukkig hoef je niet alles zelf uit te vinden en kan je terug vallen op de ervaring van vele FNL routiniers.  

Na twee dagen voelden we ons al heel wat meer facilitator. Belangrijkste les: vertrouw op jezelf en op het proces. De natuur doet de rest. Ook belangrijk: gebruik de ervaring van andere facilitators en de hulp Anne-Marie. Nu op naar de volgende stap: mee als co-facilitator op een trail. Maayke, Marieke, Joost, Sam, Robert en ik kijken er naar uit!

Robert Schuman

FNL Okavango Delta

 

 

Back to overview