Mijn eerste 100 dagen als voorzitter van de FNL zitten er al weer op. Nooit eerder voelde ik me meteen zo thuis in een nieuw bestuur. De 'vergaderingen' van het bestuur beginnen met een rondje talking stick. Dat helpt! 

Het concept van de eerste 100 dagen wordt in het bedijfsleven vaak gezien als een magisch podium voor inspirerende boodschappen en richtinggevende inzichten. Met het bestuur zijn we inmiddels een heidag en een tweetal overleggen rijker. Ik heb diverse mensen uit de FNL-community gesproken en ben onderdeel geweest van een facilitatorsdag. Stuk voor stuk ontmoetingen waar mooie en inspiratievolle ideeën en inzichten uit naar voren zijn gekomen.

Om jullie hierin mee te kunnen nemen is het belangrijk om terug te gaan naar de oorsprong van de FNL. Na de bekende bijeenkomst in Putten met topmensen uit het bedrijfsleven, leiderschapstrainers en natuurmensen hebben o.a. Robert Jan van Ogtrop, Mark Tigchelaar en Johan Bontje de daar besproken ideeën later concreet vormgegeven met de officiële oprichting van de FNL in 2006. De intentie was “leidinggevenden via de natuur in contact brengen met hun eigen natuur om zo betere leiders te worden”. Een gedachtengoed dat voortkwam uit de ideale combinatie van een ondernemer pur sang en professionele coaches, met als gemene deler het geloof in de kracht van de natuur. Een overtuiging die anno nu nog steeds een prachtige en krachtige intentie is, een intentie die we in ere moeten houden.

De community van de FNL is in twaalf jaar tijd uitgegroeid tot 1200 leidinggevenden, 40 facilitators en 8 gidsen. Waar de eerste trails beperkt waren tot Zuid-Afrika bieden we nu leiderschapsreizen aan in zeven gebieden (Zuid-Afrika, Botswana, Alpen, Madrid, Rwanda, Marokko en Kenia). De FNL is dus in twaalf jaar tijd – mede dankzij de inspanningen van voorgaande bestuursleden, facilitators en commissieleden - uitgegroeid tot een organisatie waar we trots op mogen zijn.

Afgaande op de ideeën en inzichten van mijn eerste 100 dagen is dit een mooie basis waar we de komende periode een verdiepingsslag op kunnen maken. Hierbij denken we vanuit het bestuur aan de volgende mogelijkheden:

Community van leidinggevenden

“Do what you do best” is het adagium waar we in geloven, en dat is het organiseren van leiderschapstrails in de profit en de non-profitsector. We houden vast aan de gouden combinatie van bedrijfsleven, professionele coaching en ons geloof in de kracht van de natuur. Tegelijkertijd weten we allemaal hoe uitdagend het is om het “trail-gevoel” vast te houden na thuiskomst. In een verdieping in leiderschap voor trailgangers ligt een kans. We hebben een breed netwerk van facilitators die een dergelijk programma kan aanbieden. Bovendien vormen oud-trailgangers een bron van ervaring, verhalen en inspiratie. Verhalen die de moeite waard zijn om te delen. Dit sluit aan op de behoefte aan kennisdeling buiten bestaande trailgroepen. We willen het mogelijk maken dat FNL-leden elkaar in de toekomst makkelijker kunnen vinden.

Community van Facilitators

De afgelopen jaren heeft ons opleidingsprogramma steeds meer vorm gekregen. We bieden inmiddels onze facilitatorstrainingen aan voor zowel beginnende als ervaren facilitators. Zeker nu we ook vervolgtrainingen en -programma's gaan geven, hebben we de ambitie om de trainingen voor ervaren facilitators naar een nog hoger niveau te tillen. Een ambitie die wij zeker voor mogelijk houden gezien ons netwerk aan goede en ervaren facilitators die de vervolgopleiding voor facilitators (deels) kunnen opzetten.

Lidmaatschap FNL

Willen we onze community verder uitbouwen, dan is het essentieel dat we het lidmaatschap meer inhoud geven. Onder meer door “after trail”-ervaringen aan te bieden. Daarnaast willen we de samenwerking aan gaan met organisaties die onze waarden en missie delen, met natuurlijk leiderschap en de natuur in de hoofdrol. De jaarlijkse Reünie (circle gathering) zal dan ook een andere invulling gaan krijgen. Na de zomer informeren we jullie daar uitgebreider over, maar noteer s.v.p. de datum zaterdag 26 januari alvast in je agenda! Voor leden is deze bijeenkomst gratis. Mocht je lid willen worden voor €95,- per jaar dan kun je je aanmelden bij Anne-Marie via info@naturalleadership.eu.

Onze plannen geven een richting voor de toekomst. Graag gaan we het komende jaar met jullie, de leden van de FNL-community in gesprek of dit een richting is die jullie kunnen onderschrijven. Tijdens de volgende facilitatorsdag op 22 juni zullen we onze plannen verder concretiseren en we horen dan ook graag wat de facilitators ervan vinden. Wil je eerder je feedback of ideeën doorgeven? Mail deze dan naar info@naturalleadership.eu.

Op een van mijn trails typeerde onze gids Wayne mij, tijdens een council, als een Honeybird. Deze Afrikaanse vogel staat bekend om hun communicatie met mensen. Met hun zoemende geluid leiden ze hen naar de honing in bijenkorven. Ik wens jullie allemaal de komende tijd een eigen innerlijke Honeybird toe, die jullie naar de natuur leidt voor meer inzichten en bewustzijn.

Wiet de Bruijn

Voorzitter FNL

FNL Honeybird

 

 

Back to overview