Op initiatief van het bestuur van de FNL is de Stichting Vrienden van de FNL opgericht. De Stichting heeft tot doel, in aansluiting op de missie van de FNL, om mensen te helpen om deel te nemen aan programma’s van de FNL om daarmee een bijdrage te leveren aan ‘ Natuurlijk Leiderschap”. We richten ons daarbij op personen, los van gender en achtergrond, die bijdragen aan een grotere diversiteit aan deelnemers binnen de FNL. Het gaat ook om een groep die niet of minder makkelijk de totale kosten verbonden aan de programma’s kan dragen of vergoed kan krijgen vanuit de werkgever. Het is wel de opzet dat de personen kunnen aansluiten op het profiel en de voorwaarden van de verschillende programma’s.
In een dialoog met de facilitators, tijdens de facilitatorsbijeenkomst van 15 november jl. hebben we besproken welke doelgroepen in aanmerking komen hiervoor. Als mogelijke kandidaten spraken we over (potentiële) leiders uit not for profit organisaties, de overheid, onderwijs, gezondheidszorg, brandweer, politie, etc. Ook kun je denken aan mensen die een actieve bijdrage leveren aan milieu, vluchtelingenwerk, e.d. Tegelijkertijd is het belangrijk dat potentiële kandidaten zich ook thuis kunnen voelen bij de groep waarin ze gaan deelnemen. We kwamen tot de conclusie dat we met elkaar een weg moeten vinden om de juiste categorie kandidaten te vinden. De facilitators vormen hier een essentiele schakel in. Via hen kunnen kandidaten zich aanmelden bij het bestuur van de Stichting Vrienden van de FNL. Dat bestuur bestaat uit Erna ter Weele (secretaris), Hans Visser (penningmeester) en Johan Bontje (voorzitter). Neem bij vragen gerust contact op met een van ons.
Als kandidaten zich melden vragen we hen na een eerste contact om op 1 A4 kort aan te geven kort aan te geven waarom ze aan een bepaald programma willen deelnemen, een inschatting wat het betekent voor hun leiderschap, een korte achtergrondschets van de kandidaat en een korte verantwoording waarom ze de kosten niet zelf kunnen dragen. We hebben deze input nodig om een rechtvaardige inschatting te maken of steun via de Stichting Vrienden klopt ook in relatie tot de vol betalende andere participanten en de donoren. Het idee nu is dat circa 1/3 wordt betaald door de deelnemer, 1/3 door de werkgever en 1/3 door de Stichting Vrienden. Al naar gelang de omstandigheden zal het bestuur besluiten over de exacte verhouding.
De kandidaat kan na accordering zelf kijken met welke facilitator hij/zij op pad zou willen en dan in gesprek gaan met betrokken facilitator(s). We zullen er alles aan doen om de procedure eenvoudig en voortvarend te laten verlopen. Bijgesloten vind je de reglementen van de Stichting Vrienden van de FNL (versie 2.0). Een aantal reacties van de dialoog moet nog verwerkt worden en het idee is om het een “levend” reglement te laten zijn. Met elkaar gaan we het vorm geven met als eerste belangrijke stap de bijdrage van facilitators in het vinden van kandidaten. Laat het ons weten als je ideeën hebt en/of kandidaten. Zo bouwen we met elkaar verder aan een community met een groter bereik en een meer diverse samenstelling.
Erna ter Weele, Hans Visser en Johan Bontje