Pim Schmitz – Schotland
Na vijftien jaar als CEO van Talpa Holding gewerkt te hebben, werd Pim Schmitz vroeg in de ochtend uitgezongen door de facilitators van zijn trail om zijn 24 uur solo te beginnen in het Schotse landschap. “Het was een bijzonder moment,” vertelt Pim. “Ik werd wakker, pakte mijn spullen en vertrok de natuur in. Ik was vrij vroeg, als tweede van de groep.“
Pim Schmitz is, naast Rotterdammer, een doelgerichte en energieke zakenman met een lange carrière in corporate finance. Hij was jarenlang de drijvende kracht achter Talpa, een bedrijf dat hij samen met John de Mol heeft opgebouwd. Altijd paraat en bereikbaar. Ondanks al zijn zakelijke succes voelde Pim dat het tijd was voor verandering, een nieuwe fase in zijn leven.
Niet bang voor verandering besloot Pim, na vijftien jaar in een intensieve rol als CEO, het roer om te gooien. “Ik was 55 en hopelijk heb ik nog zo’n 30 jaar voor me. Dan vraag je je af hoe je die op een leuke manier kunt invullen.” Een levensvraag dus. Pim besloot zijn leven anders in te richten en zich terug te trekken uit het hectische 24/7-schema. Hij stapte over naar een adviserende rol en nam tijd voor zichzelf om te ontdekken wat de komende jaren voor hem konden betekenen.
“Hoe ga ik de komende 30 jaar op een leuke manier invullen? Wat is daarin belangrijk? Hoe wil ik het inrichten en welke prioriteiten wil ik stellen?” Met deze vragen in zijn hoofd besloot Pim een trail te doen met de Foundation for Natural Leadership (FNL) in Schotland. “Ik moest een bergje over,” vertelt hij lachend over de overgang van zijn hectische leven naar de stilte van de natuur. Die berg was niet alleen figuurlijk, want de trail bracht hem letterlijk de Schotse bergen in.
Het Schotse landschap speelde een cruciale rol in Pims ervaring. Schotland staat bekend om zijn ongerepte en indrukwekkende natuur, precies het soort omgeving dat je dwingt om even stil te staan. Pim is niet noodzakelijk een fan van lange wandelingen, zoals hij zelf zegt: “Ik ben geen wandelaar”. Desondanks waardeert hij de schoonheid van de natuur en vindt hij rust tijdens reizen met zijn gezin naar verschillende omgevingen.
In Schotland vond Pim dat de eenvoudige pracht van de natuur hem hielp om weer op te laden en zijn gedachten te ordenen. “Het gaf me de ruimte om weer met mezelf in contact te komen, zonder afleiding.” Terug naar de basis. Geen telefoon. Geen contact.
Een van de meest bijzondere momenten voor Pim was de 24-uurs solo. Deze ervaring, waarbij hij volledig alleen was in de natuur, gaf hem de rust en ruimte om echt stil te staan bij zichzelf. “Als het aan mij had gelegen, was ik daar nog langer gebleven.” Deze trail was voor Pim geen zoektocht naar zachtheid, maar eerder een manier om zichzelf beter te leren kennen. Opnieuw te kalibreren, met een frisse blik vooruit.
Deze nieuwe helderheid kwam voort uit de inzichten die Pim tijdens de trail opdeed. “Het lange termijneffect is dat ik daar een hoop waardevolle handvatten heb gekregen om over mezelf na te denken. Hoe kijk ik naar mijn leven, wat kan ik daarmee doen? En als ik dingen wil veranderen, hoe pak ik dat dan aan? Die handvatten draag ik nog steeds met me mee.” Het draait om de kleine, maar betekenisvolle veranderingen: van het met gemak je telefoon thuislaten tot het verschuiven van je aandacht naar wat er werkelijk toe doet, zoals het onderhouden van betekenisvolle relaties met zijn kinderen en dierbaren.
Pim kwam uit de trail met een hernieuwd gevoel van balans en scherpte om de komende dertig jaar op een doordachte en betekenisvolle manier vorm te geven. “Het bracht precies wat ik zocht en wat ik wilde, en eigenlijk meer.” De reactie die Pim vaak kreeg vanuit zijn omgeving was “Heb jij dat gedaan?“. Als Pim daarna uitlegde waarom, was de reactie terug: “Dat zou ik eigenlijk ook wel willen.”. Je kunt al raden hoe Pim daarop reageerde, een antwoord voor zovelen: “Waarom doe je dat dan niet?”.