Armand Bloem – Umfolozi, Zuid-Afrika

Armand Bloem is vader van twee zonen en richt zich er in zijn rol van Eduaction Lead bij Microsoft op om studenten en docenten in het hoger onderwijs te ondersteunen om zo goed mogelijk te presteren met behulp van technologie. Hij houdt van uitdagingen op sportief gebied en heeft als fanatiek sporter o.a. marathons, de halve triatlon en fysiek zware meerdaagse MTB koersen volbracht. 

Nieuwsgierigheid was een van de drijfveren voor Armand om deel te nemen aan het programma. “Ik heb heel vaak deelgenomen aan meer traditionele persoonlijke ontwikkelingstrajecten, zoals aan business schools en coachingstrajecten. Allemaal hartikke leuk, maar op de een of andere manier beklijfde dat niet. Ik was veel meer op zoek naar iets wat blijvends is en ik wilde ook meer zicht op wat er bij mij in de onderstroom zit. Daarnaast voelde ik ook een verlangen om mij meer met de natuur te verbinden.”

Toen Armand op reis ging speelde er veel op zowel zakelijk als persoonlijk gebied. “Mijn carrière zat op een kruispunt. Ik vroeg mij af of ik met de juiste zaken bezig was. Ik zat destijds laag in mijn energie en ik begreep niet zo goed waar dat door kwam. Daarnaast had ik een lange relatie achter de rug en had daarbij ook een soort schuldgevoel dat het uiteindelijk niet was gelukt.” 

Na een intakegesprek in de natuur en een Foundation Workshop op een inspirerende plek in Nederland, ging de trail naar Umfolozi, het oudste wildreservaat van Zuid-Afrika. Die reis heeft tot op de dag van vandaag diepe indruk gemaakt op Armand.

“Er waren zoveel magische momenten tijdens de trail, maar de impact zat hem eigenlijk in de combinatie van ervaringen. Ruimte, stilte, de overweldigende Afrikaanse natuur en prachtige kwetsbare gesprekken rond het kampvuur maakten deze ervaring voor mij onvergetelijk. In mijn hoofd ontstond ruimte doordat er geen afleiding was van telefoon of tijd. De facilitators van de FNL en de Zuid-Afrikaanse lokale gidsen deden aan alle gesprekken mee, dat maakte voor mij dat er soort gelijkheid ontstond in de groep.”

“In het begin voelde ik mij nog oncomfortabel in de wetenschap dat er zich wilde dieren om mij heen bevonden, maar de lokale gidsen van de WLS kennen de wetten van de natuur en maakten dat ik mij veilig voelde. Het heeft mij geholpen om me comfortabel te voelen in een situatie die niet natuurlijk is.”

Armand realiseert zich dat hij zich na verloop van tijd steeds meer één met de natuur voelde. “Ik herinner mij dat we later in de trail in stilte aan het wandelen waren en tegenover een groep zebra’s kwamen te staan. We konden hun nieuwsgierigheid voelen. Ik ben ervan overtuigd dat dit mogelijk was doordat ons energieniveau inmiddels was gedaald, waardoor we veel dichter bij de dieren konden komen. De natuur stelde zich als het ware steeds meer open voor ons”.

Het effect van de reis kwam in de loop der tijd binnen bij Armand. “Het is niet zo dat ik terugkwam met een eenduidig antwoord op al mijn vragen. Maar het is een keerpunt geweest in de thema’s die bij mij speelde. Zo heb ik na de trail een carrièreswitch gemaakt. Ik ben recent in het huwelijksbootje gestapt. En er is bij mij een diepere liefde voor de natuur met haar overvloed aan rust en ruimte ontstaan. Ik besef mij meer dan ooit dat wij als mens één zijn met de natuur en dat wij veel dichter bij de natuur moeten leven. En dat integreer ik ook steeds meer in mijn dagelijks leven. Mijn grootste wens voor nu is een huisje in de natuur.”

‘Zoveel magische momenten tijdens de trail. Ruimte, stilte, de overweldigende Afrikaanse natuur en prachtige kwetsbare gesprekken rond het kampvuur’

Armand over Wildernis Trail Umfolozi, Zuid-Afrika
Loading spinner