Jasper Bertels – Abruzzo, Italië
“Toen de duisternis viel, kwam het bos tot leven. Mijn zintuigen stonden op scherp. Er ging een rilling door mijn lijf toen het gehuil van wolven door de vallei galmde. Ik vertrouwde op mijn gehoor, intuïtie en de tips van onze Italiaanse gids.”
Jasper Bertels is financieel specialist bij Commonland. Deze stichting zet zich in voor het gezond en welvarend maken van landschappen door het bevorderen van grootschalig natuurherstel, wereldwijd. Binnen Commonland is Jasper verantwoordelijk voor het aantrekken van publieke en private financiering voor herstel van landschappen. Jasper is getrouwd en heeft twee zonen. Jasper heeft zijn sporen verdiend in de financiële sector. Maar na een wereldreis met zijn gezin besloot hij om het roer om te gooien.
“Als klein jongetje had ik al een voorliefde voor de natuur en was ik vooral graag bij de zee. Ik ben er dan ook vaak te vinden, in de natuur. En, ik merkte dat het onderdompelen in die natuur mij dichter bij mijzelf bracht en ik daardoor meer natuurlijk kon verbinden met de mensen om mij heen”, aldus Jasper.
“Door alleen in de natuur te zijn, wordt weer helder wat echt belangrijk voor mij is. En, wat waardevol voor mij is werd mij eens temeer duidelijk tijdens die wereldreis met mijn gezin.
Toen ik weer thuis was heb ik de switch gemaakt; van een bank naar Commonland.”
Via een oud-collega raakte ik geïnspireerd door wilderness trails van de Foundation for Natural Leadership. Kortweg, de FNL. Een van de mensen die aan wieg heeft gestaan van Commonland is ook één van de initiatiefnemers van de FNL. De ‘basis’ van de FNL, de Theory U van Otto Scharmer, is ook de methode die Commonland gebruikt voor het op één lijn brengen van lokale partijen voor landschapsherstel.
Voor mij is persoonlijk leiderschap nauw vervlochten met jezelf kennen. De ‘reis naar binnen’ is hierbij belangrijk. Mijn overtuiging is dat je pas goed leiding kunt geven aan anderen, als je jezelf kent en echt jezelf bent. Ook denk ik dat natuurervaringen zoals wilderness trails een ‘mindshift’ kunnen creëren bij mensen, waarbij ze meer gaan handelen vanuit hun persoonlijke waarden. Dit kan ervoor zorgen dat leiders binnen de politiek, overheden en het bedrijfsleven gaan zorgen voor een versnelde kanteling naar een nieuwe balans in de maatschappij met duurzame manieren van produceren en consumeren.
De initiatiefnemers van FNL zijn visionairs. Zij zagen dat de uitdagingen van deze tijd vragen om een nieuw type leiderschap: natuurlijk en authentiek leiderschap. Dit is nu meer nodig dan ooit. Het huidige systeem loopt vast, wereldwijd. Nederland is volledig tot stilstand gekomen met alle crises: klimaat en biodiversiteit, grondstoffen en energie, landbouw en voedselproductie, etc. Er is een ingrijpende systeemverandering nodig, een nieuw ‘verhaal’, want het oude werkt niet meer. En er is een nieuw type leiderschap nodig om deze transitie vorm te geven. Mensen worden momenteel in het huidige schoolsysteem, universiteiten en business schools, niet goed voorbereid op de huidige uitdagingen. Ze worden namelijk voorbereid op een achterhaald systeem. Mensen leren om zichzelf te leren kennen en een authentiek, natuurlijk leider te zijn is denk ik een van de cruciale elementen die in het huidige onderwijs ontbreken.
Eind oktober 2021 ging ik met de FNL mee op trail naar Abruzzo, Italië. Ik koos voor Abruzzo vanwege de prachtige natuur én de aanwezigheid van bruine beren en wolven in het gebied.
Ik ging op reis om de verbinding met de natuur, mijn omgeving en mijzelf een keer meer diepgaand te ervaren. Ik voelde dat, om te nog beter te verbinden met mijzelf en de mensen om mij heen, om nog meer vanuit rust, vertrouwen en intuïtie te kunnen handelen, ik nog dichter bij mijzelf moest komen.
Een tijd in de wildernis zou mij daarbij zeker helpen dacht ik. Als je lang genoeg in de natuur bent, ga je vanzelf vertragen en de controle loslaten. Je bent meer in het nu, je zintuigen staan aan, je staat meer open en komt in contact met je onderbewustzijn.
Veel dingen die je onderbewust weet, worden dan opeens duidelijk. In de natuur gaat loslaten en jezelf openstellen automatisch, waardoor je opeens de toekomst kan zien die zich wil ontvouwen.
Toen we uit het busje stapten, in Pescasseroli, zag ik de bergen in de verte. Het was prachtig weer en het uitzicht met de herfstkleuren van het bos magisch: Indian Summer! Twee uur later liep ik met de groep door de uitgestrekte bossen, omhoog, op weg naar ons kampement voor die nacht. In een grijze flits schoot een roedel wolven voorbij in het bos toen we tegen de berghelling omhoogliepen. Dit was andere koek, wildernis, mensen waren hier niet de baas. Ik vertrouwde helemaal op de gids en op mijn mede trail-genoten die dagen. Ik kwam steeds meer uit mijn hoofd en in mijn lijf en vertrouwde steeds meer op mijn zintuigen. Ik wist dat het zo goed zou komen. ‘Let go’ en ‘let come’. Die week heb ik de kracht daarvan ervaren.
Ik herinner mij nog heel goed dat ik tijdens de trail 24 uur alleen doorbracht in de wildernis. Van een zeil, takken en stenen bouwde ik mijn eigen hutje. Ik luisterde naar het gehuil van de wolven. Dit was echt een hoogtepunt voor mij en een ervaring die mij altijd zal bijblijven.
Als je mij nu vraagt wat die week met de FNL mij vooral heeft gebracht, dan is het wel het vertrouwen om op mijn intuïtie af te gaan. Ook in stressvolle situaties een jaar na te trail, kan ik makkelijk terug naar de piekervaring in mijn zelfgebouwde tentje in de bergen. Het lukt me dan op dit opnieuw te ervaren en weer te vertrouwen op mijn intuïtie. Dit geeft enorm veel vertrouwen en rust.
Iets anders wat ik meeneem van de trail is dat ik de kracht heb gevoeld van alleen tijd doorbrengen in de natuur. Dat heeft ertoe geleid dat ik nu op regelmatige basis kleine natuurervaringen inbouw in mijn leven; zoals slapen in de buitenlucht, zwemmen in open water en surfen in zee. Daarnaast voel ik dat het goed voor mij is om af en toe wat ook langere natuurervaringen te hebben, zoals het lopen van een trail.
Kortom, ik gun iedereen deze ervaring. Ik had het voor geen goud willen missen.