Ben Poelman – Turtmanntal, Zwitserse Alpen

Ben Poelman is bijna 25 jaar getrouwd en trotse vader van drie kinderen, waarvan er inmiddels twee het nest hebben verlaten. In zijn vrije tijd is Ben fervent fietser én zeiler en staat lokaal in Den Haag bekend om zijn BBQ kunsten. 

In 2018 stond Ben voor een tweesprong. Na een loopbaan als leidinggevende in het bankwezen lonkte het avontuur en voelde hij dat het tijd was – om in zeilerstermen te blijven – het roer om te gooien. Maar hoe? En wat dan?

Een goede reden voor hem om op trail naar het Turtmanntal in de Zwitserse Alpen te gaan. “Ik ben van mening dat het goed is om regelmatig dingen te doen die je uit je comfort zone halen om te ontdekken wat er nog meer is. Hoewel ik op het moment dat ik op reis ging al het besluit had genomen weg te gaan bij mijn toenmalige werkgever, vond ik het spannend om als zelfstandige verder te gaan. Binnen de bank voelde het veilig en had ik geleerd meer in risico’s te denken in plaats van in kansen. Ik wilde van het onbehagelijke gevoel af dat alles spannend zou zijn buiten mijn habitat. Dat voelde voor de trail nog oncomfortabel”.

“Wat ik nu terugkijkend zo mooi vind is dat de trail mij antwoord gaf op vragen die ik mij van tevoren niet eens had gesteld”. De prachtige overweldigende natuur in de Zwitserse Alpen hielp in dat proces. En ook momenten van stilte en intieme gesprekken aan het kampvuur hebben indruk gemaakt op Ben. “Ik vond het best spannend om aan het begin van de trail mijn telefoon in te leveren, hiermee ervaar je afgesloten te zijn van de buitenwereld. Het is bijzonder om je daaraan over te geven en mee te maken dat er geen afleiding is, waardoor een gevoel van tijdloosheid ontstaat. Hierdoor kwam ik dichter bij mijn gedachtes en gevoelens en ontstond meer helderheid wat mij te doen stond”.

Het primitieve, de intensieve wandelingen in de bergen en toch ook wel op momenten van afzien hebben volgens Ben een functie. “Het eten was eenvoudig, maar smaakte verrukkelijk. Stromend water haal je uit een beekje. En hoe vaak maak je mee dat je ergens een aantal dagen wandelt, geen auto’s hoort en geen andere mensen tegenkomt?”

In de opbouw van de trail zit volgens Ben veel symboliek. “Uit de bus stappen en afstand doen van waardevolle zaken en hiermee afscheid nemen van de buitenwereld. Het gevoel dat mij bekroop toen ik boven op een alpentop stond zal ik nooit vergeten. En de allerlaatste dag heel langzaam weer de bewoonde wereld inlopen.”

Na de trail viel langzaam alles op zijn plaats. “Ik ben met veel meer vertrouwen in mijn eigen kunnen teruggekomen. Mijn angst heb ik symbolisch van de berg naar beneden gegooid. Sindsdien ben ik veel meer ‘daring’ en durf ik makkelijker in te stappen. Ik kies nu veel meer wat goed is voor mij. En dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat ik zelfstandig ondernemer ben en iets doe wat heel erg dicht bij mij staat: andere mensen helpen om beter te worden”.

“Voor mij is het belangrijkste inzicht dat de impact op zelfontwikkeling het grootst is als dat op een andere manier gaat dan je gewend bent. Wat dat betreft zou ik een trail iedereen aanraden”.

‘Impact op zelfontwikkeling is het grootst als dat op een andere manier gaat dan je gewend bent. Wat dat betreft zou ik een trail iedereen aanraden’.

Ben over Wildernis Trail Zwitserse Alpen
Loading spinner