Lenoor Soesbergen – Jaargang Natuurlijk Leiderschap

Lenoor Soesbergen nam in 2020/21 deel aan de Jaargang Natuurlijk Leiderschap. Een programma van een jaar met ieder seizoen een pitstop in Nederland op het prachtige Erfgoed Bossem in Lattrop. Zij is getrouwd met Bjorn en moeder van Diede (4) en Bram (6). Zij is Manager Innovatie en Kwaliteit bij de landelijke kinderopvang-organisatie Junis en stuurt in die rol een team beleidsmakers en pedagogen aan. Lenoor heeft een passie voor muziek maken en vindt het zelf ook heerlijk om te zingen. 

Na een informatiebijeenkomst voor de Jaargang wist Lenoor dat de Jaargang echt iets voor haar was. “Ik heb altijd al de drive gehad om mijzelf verder te ontwikkelen, om dichter bij mijn kern te komen. En ik heb de overtuiging dat we veel van de natuur en haar ritme kunnen leren. Leiderschap en natuur zijn thema’s die mij ook persoonlijk boeien.”

Vier bijeenkomsten gedurende een jaar van anderhalve dag op een inspirerende plek. “De locatie Erfgoed Bossem voelde als een warm bad. Het landschap voelt als van mij, het voelt heel eigen.”

Deelnemers gaan een jaar aan de slag gaat met hun eigen persoonlijke thema’s. De prachtige Twentse natuur speelt een wezenlijke rol in dat proces. Zij leren mee te bewegen op het ritme van de seizoenen. Iedere pitstop per seizoen is compleet anders, maar er zit een rode draad in de Jaargang.

Wat Lenoor zo aansprak is dat het een reis is die haar een enorme verdieping gaf in persoonlijke groei. In de herfst, het seizoen wat symbool staat voor loslaten, kwam het inzicht dat ze al lang last had van een belemmerende overtuiging dat zij altijd voor anderen moet zorgen. “Ik had die neiging al van kinds af aan. Ik ga er daarbij aan voorbij wat goed is voor mij en niet onbelangrijk, neem ik de ander daarmee wel altijd serieus?”

De winter verraste Lenoor. In dat jaargetijde gaat het over naar binnen keren, niets moeten, verstillen. ‘In dit seizoen realiseerde ik dat er nog steeds iets van schaamte in mij zat over hoe het er vroeger bij ons aan toeging, er was geen gezinsleven waar ik mij gesteund voelde.

Ik moest het toen alleen doen en had het gevoel niet hulp te mogen vragen. Dat gevoel zat nog steeds in mij.’  Juist door dit te erkennen ontstond bij Lenoor ruimte om het anders te doen en meer voor zichzelf te gaan staan.

Ruimte bleek het thema van de Jaargang voor haar.  “Als ik mezelf echt ruimte geef, wat dient zich dan aan?’ De lente, het seizoen van het ontluiken van het nieuwe, gebruikte zij om te experimenteren. ‘Een belangrijk moment was toen ik hulp aanvaardde in mijn proces van één van de facilitators om een middag in de natuur te wandelen. Dat lijkt iets kleins, maar de hulp aannemen was voor mij groot.” 

“De zomer staat voor het licht en het vieren. ‘In de zomer heb ik mijn vrouwelijkheid en mijn kracht in het licht gezet. Dat is mijn oogst geweest. Het voelde als ‘de schaamte voorbij.”

Terugkijkend is Lenoor ontzettend enthousiast. “De jaargang was te gek, binnen no time was er enorme connectie en verdieping tussen de gemengde groep deelnemers. Iedereen gaf elkaar ruimte, niets was raar of ‘awkward’. Geen enkel moment voelde ik plaatsvervangende schaamte, de ervaren facilitators creëerden een sfeer waarin ieder zich volledig veilig voelde. De kampvuurgesprekken waren magisch. Luisteren naar elkaar op een dieper niveau. Zo inspirerend. Ik ben echt gegroeid als mens.”

‘De Jaargang was te gek, binnen no time was er enorme connectie en verdieping tussen de gemengde groep deelnemers.’

Lenoor over de Jaargang Natuurlijk Leiderschap
Loading spinner