Als je doet wat je altijd deed

Door Hans de Boer

Als je doet wat je deed…..

Ben jij ‘in’ voor ánder leiderschap? Voor transformatief leiderschap? Leiderschap dat de mens centraal stelt en dienend wil zijn. Op zakelijk, sociaal en ecologisch vlak? Maar je weet voor jezelf nog niet helemaal hoe je dat het beste kunt aanpakken? Dan zijn de leiderschap Trails van FNL vast en zeker iets voor jou. Met een klein groepje gelijkgestemden een aantal dagen de natuur in; offline en zonder kloktijd. Werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling.

Als je doet wat je deed? Ja, dan krijg je wat je kreeg. Erg? Nee, misschien niet. Maar aan de andere kant…. Kom je er verder mee? Dát is de vraag.

Herken je dat? Dat je ‘opeens’ een baanbrekende ingeving kreeg? Een soort van ‘Aha Erlebnis’, of ‘Eureka!’? Dat je ‘het weet’, in een split second? Vast wel. Iedereen heeft dat zo nu en dan. Maar heb je je wel eens afgevraagd hoe dat eigenlijk komt? Hoe je soms zo ineens tot een inzicht geraakt? En, zou je dat niet graag eens wat vaker hebben, zo’n bijzonder gevoel van: ‘Wow!’ De Trails van de FNL faciliteren dat ‘Wow’ gevoel.

Dit fenomeen van een ingeving ‘vanuit het niets’ trok al in de jaren ’30 van de vorige eeuw de aandacht van Carl Friedrich JUNG. En hij gaf er ook een naam aan: Synchroniciteit.
Jung kwam na onderzoek o.a. tot de conclusie dat in ons onbewuste een soort van ‘a priori’ kennis aanwezig moest zijn. Kennis die beschikbaar komt, zodra je je daarvoor openstelt. Hoe? Door niets te doen. Helemaal niets. Door alles los te laten en je over te geven aan wat is. Klinkt dit voor jou zweverig? Lees dan vooral verder.

De gedachte van ‘a priori’ kennis is overgenomen door Claus Otto Scharmer, hoogleraar aan het prestigieuze Massachusetts Institute of Technology (MIT) in Amerika. Hij verwerkte zijn inzichten in een model; de ‘THEORY U’. Een krachtig model dat je de weg wijst naar Aha Erlebnissen en Eureka’s. Door je over te geven aan rust en stilte, door ‘los te laten’, kun je tot inzicht komen. Scharmer noemt het een proces van: ‘Letting-go’ en Letting-come’.
En dan? Dan komt ingeving, als vanzelf.

De Foundation for Natural Leadership heeft deze Theory U omarmd als een werkbare methode om tot inzichten te komen. Zij vormt dan ook de basis van de FNL-leiderschap Trails. En om dit ‘U-proces’ van loslaten en openstellen maximaal te kunnen faciliteren is ervoor gekozen om de Trails te laten plaatsvinden midden in de natuur.
Shinrin Yoku, noemt de Japanner dat, ofwel letterlijk vertaald naar het Nederlands ‘baden in het bos’.

Eén ding staat dus vast; als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg. Dat wil zeggen, niets nieuws. Dat kan aan de ene kant rustgevend zijn, want veilig. Maar zoals ik al zei, het brengt je niets vernieuwends. Geen Eureka! Geen Aha Erlebnis. Geen Wow!

Ben jij toe aan een transformatie van jouw leiderschap? Aan doen wat je (nog) niet deed? Zo ja, dan hoop ik je binnenkort welkom te kunnen heten bij de Foundation for Natural Leadership!

Share or write a comment

Leave a reply

Loading spinner