Synchroniciteit: Een bijzonder fenomeen

The Police - Synchronicity

Synchroniciteit: Een bijzonder fenomeen waarbij dingen tegelijkertijd gebeuren alsof ze één zijn, maar dat voor onze waarneming toch niet zijn (of niet kúnnen zijn). (C.G. Jung, 1935.)

Door Hans de Boer

Wil je synchroniciteit zien? Stap dan eens de natuur in. We zien zo vaak voorbeelden van synchroniciteit in de natuur dat ze bijna gewoon zijn geworden. We kennen allemaal de zwermen vogels. Ze lijken in strenge formatie te vliegen. Als ze (plotseling) van richting veranderen, voeren ze allemaal exact dezelfde bewegingen uit. Hoe kan dat? Tijd voor organisatie of informatie-uitwisseling is er niet. En toch gaat het met een perfecte precisie.

Om bij de dieren te blijven. Zij bezitten het vermogen om dingen ‘aan te voelen’. Om met elkaar verbonden te zijn, synchroon te zijn. Wij mensen zijn van ons besef van synchroniciteit, van verbondenheid, af komen te staan. Wij ontwikkelen namelijk al op jonge leeftijd een ‘ik-besef’ waarmee we ons maar al te graag onderscheiden en afscheiden van alle anderen. Uitzonderingen daargelaten.
En toch….

Ons lichaam zelf gedraagt zich voortdurend synchronistisch. Hoe anders zouden de honderd triljoen cellen in ons lichaam die een miljoen dingen per seconde doen hun activiteiten kunnen coördineren om een levend, ademend menselijk wezen te ondersteunen?
We kunnen het dus wel, synchroon leven. Nu nog samen met onszelf en de ander, zoals de vogels in die zwerm.

Een goede eerste stap om (weer) in contact te komen met synchroniciteit is, je raadt het al, die natuur ingaan. En dan? Vertragen en meedeinen op het ritme van de natuur. Op het ritme van de seizoenen. En zo weer in contact komen met de wereld om je heen.

De ‘Leergang Natuurlijk Leiderschap’ van de Foundation for Natural Leadership stelt jou in de gelegenheid om dit proces van synchronische verbinding te ervaren. Meebewegen op het ritme van de seizoenen. Het ontsluiten van jouw natuurlijk leiderschap.
Kijk hier voor details en data voor de komende jaargang.

Foto: het laatste album van de band The Police uit 1983 “Synchronicity” is gebaseerd op dit fenomeen. Het was niet alleen het laatste album van de band maar tevens het meest succesvolle. (“Nothing is invincible.”) Synchroniciteit?

Share or write a comment

Leave a reply

Loading spinner