Wolven, beren en tovenaars

Door Hans de Boer

De zolen van mijn schoenen; het enige dat mij van de aarde scheidt. Nou ja, oké, ik draag ook nog sokken. Maar dat is het dan ook. Hoe zou het eigenlijk zijn als ik geen ‘last’ had van zolen en sokken? En ik in direct contact zou staan met moeder aarde? Zou dat nóg meer toevoegen aan mijn nu al overweldigende natuurbeleving?

Ik vraag mij dit af terwijl ik in stilte wandel door de adembenemende natuur van het Abruzzo gebergte, samen met mijn vijf reisgenoten. Oktober 2021. Wij zijn op Trail met de FOUNDATION FOR NATURAL LEADERSHIP, afgekort FNL. Het Parco Nazionale d’Abruzzo, het oudste natuurreservaat van Italië, vormt het decor. Je moet het zíen; woorden doen de schoonheid die ik ervaar tekort.

Na het bestuderen van wolvendrollen en berensporen (zij lopen hier echt rond!) is het tijd voor de lunchpauze. We zitten aan de rand van een beekje, midden in het bos. Valéria, onze Italiaanse gids, vertelt over de ‘tovenaarsharen’ die hier links en rechts aan de bomen hangen. Slierten mosachtige begroeiing, meterslang. Je ziet ze nergens. Behalve hier.

Ik moet denken aan ‘Gandalf’. Je weet wel, uit The Lord of the Rings. Het zou me niet verbazen als we hem ook nog tegenkomen, straks….

Als we aan het eind van de middag terugkeren bij de eenzame berghut, onze uitvalsbasis deze dagen, zie ik al van verre dat het haardvuur brandt. Een warme gloed straalt door de raampjes naar buiten en een smalle rookpluim verraadt de aanwezigheid van vuur. De herfstnamiddag vult zich met heerlijke geuren. Het wordt duidelijk kouder.

Ik verheug me nu al op de volgende dag!

Rond het laatste kampvuur van deze reis sluiten wij op vrijdagavond onze Trail week af. Persoonlijke verhalen en ervaringen worden gedeeld. Met Merel en Dick, onze FNL-facilitators, staan wij stil bij wat deze dagen ons gebracht hebben. Vijf dagen natuur, compleet offline en zonder (klok)tijd.

De vlammen van het vuur brengen mij bij de quote van Goethe: „NUR WO DU ZU FUß WARST, BIST DU AUCH WIRKLICH GEWESEN“. Ja, ik geloof dat hij gelijk had.

Wát een indrukwekkende week in de natuur was dit zeg!

Share or write a comment

Leave a reply

Loading spinner