Een stem uit de wilderness in het Amsterdamse bos

Waarom zijn verhalen over wilde honden, neushoorns, olifanten, de Kalahari en Bushmen spoorzoekers zo relevant in de jungles van moderne steden?

Omdat ze een gevoel van verwondering en nieuwsgierigheid aanmoedigen… de poort naar het realiseren dat de wonderen van de natuur altijd voor ons staan. Hoe bomen zich oriënteren naar het zonlicht. Hoe planten overvloedig groeien als ze alleen over worden gelaten aan de prachtige chaos van de natuur. De zoetheid van met bloesem gevulde ochtendlucht duidt op een verandering van seizoen. Microscopische schimmels netwerken die voedingsstoffen verdelen. Mollen zorgen voor luchtcirculatie en mulchen voor de bodem in ijverige samenwerking. Spechten die zich daarboven voeden.

Patronen van onderlinge verbinding, diversiteit en vernieuwing zijn evident in Amsterdam. De natuur doet haar ding pal onder onze neuzen. Misschien, als we vertragen en luisteren, kunnen we deze ongelooflijke levendigheid waarnemen voor wat het is. Een wonder. Want zodra dit gebeurt, verbinden we onszelf ermee en erkennen we onze fundamentele afhankelijkheid van deze patronen.

Dank aan Alan McSmith voor het begeleiden van ons op deze reis!

Share or write a comment

Leave a reply

Loading spinner